Одржан инклузивниот фудбалски турнир на терените на ФФМ

Објавено на 18 Април, 2024 во Вести


На тренинг центарот „Петар Милошевски", втора година по ред Фудбалската федерација на Македонија во соработка со ДСУ за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“,  организираше инклузивен фудбалски турнир со цел заеднички да испратиме порака дека е важен пристапот и вклученоста на лицата со попреченост на спортските терени. 

На турнирот освен учениците на Св. Наум Охридски, учествуваа и следните училишта:

-ООУ „Ванчо Прке“ – Штип  - со една машка и една женска екипа;

-ООУ „Марко Цепенков“  - Скопје со една женска екипа;

-ООУ „Димитар Миладинов“ – Скопје со машка екипа;

- ДСУ „Искра“ – Штип со една  машка и една женска екипа;

- ДСУ „ Св. Наум Охридски“ – Скопје со две машки екипи и една женска екипа;

- ОУРЦ „Маца Овчарова“ – Велес со една машка екипа;

Mенаџерот на секторот „Поддршка" во рамките на Фудбалската федерација на Македонија, Горанчо Костовски, заедно со претставникот на училиштето „Св. Наум Охридски“, Станислав Мирчевски го отворија денешниот турнир и им додели симболични награди и признанија на учесниците.

„Почитувани фудбалери и почитувани присутни,особено ми е драго што веќе втора година ФФМ го поддржува  фудбалскиот проект на училиштето Свети Наум Охридски и по втор пат сме покровители на Инклузивниот фудбалски турнир. Со овој проект се покажува дека фудбалот покрај спортскиот и натпреварувачкиот дел, служи и како интегративна алатка која го обогатува животот на нашите фудбалери.Ви посакувам да се гледаме почесто." - изјави Горанчо Костовски.
   
   
А репрезентација