Analizë e referimit në xhiron e dytë të Ligës së Parë

Publikuar më 15 Август, 2022 Lajme


Komisioni për Arbitrim shqyrtoi momentet e kontestuara nga ndeshjet e xhiros së dytë në Ligën e PARË, dhe nxori këto përfundime:

Në ndeshjen Shkupi – Makedonija Gj.P. e luajtur më 13.08.2022 janë analizuar situatat nga minutat 61 dhe 70-të.

Arbitër kryesor: Aleksandar Stavrev. Arbitra ndihmës: Dejan Kostadinov dhe Goce Petreski.

Minuta 61: VLERËSIM I MIRË NGA ARBITRI KRYESORË (NUK u dha goditje nga 11-metra)

Në 16-të metërshin e Makedonija Gj.P., një sulmues i Shkupit ishte në posedim të topit në pjesën anësore të portës së Makedonias dhe tentoi të pasojë topin bashkëlojtarit, por një lojtar i mbrojtjes së Makedonijas Gj.P. largoi topin në trupin e shokut të skuadrës i cili ishte në një start rrëshqitës afër shokut të skuadrës dhe me dorën e ngritur lart. Pozicionimi shumë i mirë i arbitrit në këtë situatë ishte vendimtar pasi kishte shikueshmëri të plotë.

Vendimi i drejtë i arbitrit për të vazhduar lojën, nuk pati elementë për të dhënë një goditje nga 11 metra.

Minuta 70: VLERËSIM I MIRË I NDIHMËSIT TË PARË (NUK jepet pozicion jashtë loje)

Topi i harkuar nga anësh portës së Makedonija Gj.P., një lojtar nga sulmi i Shkupit ishte në pozicion të paligjshëm jashtë loje, por topi i erdhi një lojtarit tjetër nga sulmi i Shkupit i cili ishte në pozicion të lejuar (i futur nga plani i dytë) dhe shënoi gol.

Vendimi i drejtë i ndihmës gjyqtarit i cili nuk dha një pozicion jashtë loje dhe lejoi që loja të vazhdojë, sepse lojtari që ishte në pozicion jashtë loje nuk ndikoi në lojë. Goli është i rregullt.

Në ndeshjen Bregallnica-Struga Trim Lum e luajtur më 14.08.2022, është analizuar situata e minutës së 55-të.

“Arbitër kryesor: Igor Stojçevski. Ndihmës gjyqtarë: Daniel Vasilevski dhe Branko Putilin.

Minuta 55: VLERËSIM I MIRË NGA ARBITRI KRYESOR (NUK u dha penalti)

Një lojtar nga sulmi i Bregallnicës ishte në posedim të topit anash në zonën e penalltisë së Strugës kur harkoi topin, gjatë krosimit topi goditi lojtarin nga mbrojtja e Strugës në dorën e tij e cila ishte në pozicion natyral (poshtë dhe afër trupit), gjithashtu kishte një hendek të shkurtër midis lojtarëve në mënyrë që mbrojtësi të mund të reagonte (për të hequr dorën).

Vendimi i saktë i arbitrit për të lejuar vazhdimin e lojës. Kjo situatë është një shembull klasik i një vendimi të saktë të lojës me dorë, ku nuk duhet të jepet një goditje dënimi.

Komisioni për Arbitra në këtë ndeshje nuk është plotësisht i kënaqur me kriteret e dhënies dhe mosdhënies së gjuajtjeve të lira nga ana e arbitrit kryesor.

Në ndeshjen Rabotnicki - Akademia Pandev e luajtur më 14.08.2022, janë analizuar situatat e minutave 38, 39 dhe 51.

Arbitër kryesor: Dimitar Pileshkov. Ndihmës gjyqtarë: Sladjan Markovski dhe Kristian Jonov.

Minuta 38: VLERËSIM I GABUAR I ARBITRTI KRYESOR (NUK akordohet goditje nga 11 metra)

Një lojtar nga sulmi i Rabotniçkit ishte në posedim të topit në 16-metërshin e Akademia Pandevit, gjatë krosimit topi e goditi lojtarin e mbrojtjes së Akademia Pandev në dorë, i cili ishte ngritur lart dhe në një pozicion të panatyrshëm.

Vendimi i gabuar i kryesorit që lejoi vazhdimin e lojës edhe pse ishte i pozicionuar shumë mire për të parë këtë situatë. Në këtë situatë duhej të ishte dhënë goditje prej 11 metrave për skuadrën e Rabotniçkit.

Minuta 39: VLERËSIM I GABUAR NGA KRYESORIT (NUK jepet penalti)

Lojtari i Rabotniçkit dërgoi një top në 16-metërshin e Akademia Pandevit, një lojtar nga sulmi i Rabotniçkit dhe një lojtar i mbrojtjes së Akademisë u nisën drejt topit, lojtari i Rabotniçki arriti topin i pari, duke u munduar ta largojë topin lojtari i Akademia Pandevit goditi në pjesën e poshtme të këmbës (start i vonuar) lojtarin e Rabotniçkit i cili tashmë ishte në posedim të topit.

Vendim i gabuar i arbitrit që lejon lojën të vazhdojë. Në këtë situatë, skuadra e Rabotniçkit fitonte goditje nga 11 metra për një start me këmbë të vonuar dhe me intensitet.

Minuta 51: VENDIM I DREJTË NGA ASISTENTI I DYTË (Nuk është dhënë pozicion jashtë loje)

Një lojtar i Akademisë ia kaloi topin shokut të skuadrës, i cili në momentin e pasimit ishte në vijë me mbrojtësin e parafundit të Rabotniçkit, mori topin dhe shënoi gol.

Vendimi i saktë i ndihmësit të dytë për të lejuar vazhdimin e lojës, nuk ka pozicion jashtë loje dhe goli është i ligjshëm.

Në ndeshjen Pobeda - Tikveshi e luajtur më 14 gusht 2022, është analizuar situata nga minuta e 27-të.

Arbitër kryesor: Aleksandar Grujoski. Ndihmës gjyqtarë: Kushtrim Lika dhe Zoran Jankulovski.

Minuta 27: VLERËSIM I MIRË I KRYESORIT (NUK u dha penalti)

Një lojtar i skuadrës së Pobedës ishte në posedim të topit në 16-metërshin e Tikveshit, kishte kontakt minimal me mbrojtësin e skuadrës së Tikveshit, lojtari i Pobedës e shfrytëzoi atë kontakt për të fituar penalti.

Vendim i drejtë i arbitrit për të lejuar vazhdimin e lojës, arbitri duket i pozicionuar shumë i mirë dhe me dukshmëri të qartë, starti është pa intensitet dhe jo i mjaftueshëm për të dhënë një goditje nga 11 metra.

Në ndeshjen Shkëndija – Sileksi nuk pati situata kontestuese për analizë arbitri.   
   
Reprezentacioni A