МК EN SQ 0.0946

Времеплов

Објавено на 09 Мај, 2014 во


Историја на фудбалот во Македонија

• Почетоците на фудбалската игра во Македонија датираат од 19-тиот век;

• Првиот официјален натпревар е одигран на 20 април 1919 година меќу селекцијата на англиската војска и младински тим од Скопје;

• Во чест на тој натпревар и како спомен за него, како и по повод – 70 години фудбал во Македонија, во 1978 година беше подигнат споменик;


• „Вардар“ од Скопје е првиот регистриран фудбалски клуб во 1912 година;

• За време на Втората светска војна, селекцијата на македонските клубови играше против селекцијата на германската и на бугарската армија. Многу македонски играчи биле и дел од бугарскиот национален тим;

• Во 1945 година, веднаш позавршувањето на Втората светска војна, оформен е првиот фудбалски оддел во скопското спортско здружение, под претседателство на Густав Влахов. Фудбалската секција е одвоена на 16 август 1948 година и формиран е Фудбалскиот сојуз на Македонија, на 14 август 1949 година, како дел од Фудбалскиот сојуз на Југославија;

• На 7 февруари 1993 година Фудбалски сојуз на Македонија го организира првото независно собрание;

• Во 1994 година, Македонија стана полноправна членка на ФИФА и на УЕФА;

• Во 2003 година Фудбалскиот сојуз на Македонија се преименува во Фудбалска Федерација на Македонија - ФФМ

   
   
Актуелности

21.02.2017    Вести

Тренерски форум - 15 години тренерска едукација на ФФМ

Фудбалската Федерација на Македонија одбележува 15 години тренерска едукација, а по тој повод е организиран Форум на Тре...

21.02.2017    Билети

Билетите за Европското првенство во Полска пуштени во продажба

Полската фудбалска федерација ги пушти во продажба билетите за европското првенство за репрезентации до 21 година преку ...

Календар
А репрезентација