Одржан семинар за доктори и физиотерапевти

Објавено на 20 Февруари, 2015 во Антидопинг, Вести

Во организација на Фудбалската федерација на Македонија во хотелот „Континентал“ во Скопје се одржа семинар за доктори и физиотерапевти кои работат во клубовите и националните селекции во системот на ФФМ.

На семинарот беа одработени следните теми:

-  Допингот во спортот - предавач, Д-р Илија Стоилов

-  Последици по здравјето од злоупотребата на забранетите допинг супстанци и методи - предавач, Д-р Илија Стоилов

-  Меѓународен стандард за добивање на дозвола за терапевтска употреба на забранети супстанци или методи при заболувања на спортистот - предавач, Д-р Илија Стоилов

-  Суплементацијата во спортот и допинг проблемите - предавач, Д-р Ханџиски Зоран

-  Постапката на допинг контрола чекор по чекор - предавач, Д-р Ели Ханџиска

-  Менаџирање на допинг прекршоци и санкции за истите, предавач Адвокат Марија Спиреска

-  Нега и лекување на стапала, нокти и кожни болести на стапала – предавачи/претставници од др.Ваис


Евалуацијата на стекнатите познавања од областа за допингот во спортот беше изведена со дискусии и обработка на случај при сторен прекршок на Анти-Допинг правило. Учесниците на семинарот главно беа запознаени со материјата која се обработуваше. Истото се потврди и во одговорите на писментите прашања кои ги одговараа на крајот од семинарот. Сите учесници и практично ја пополнија потребната апликација за добивање дозвола за терапевтска употреба на забранети супстанци во случај на заболување на спортистот, кога мора да се користи забранета супстанца.

Беше поделен и материјал за спортистите во форма на флаери и книгата „Не за допингот во спортот” од д-р Илија Стоилов, каде е обработена материјата за допингот во спортот и е наменета за докторите физиотерапевтите и тренерите кои работат со спортистите.   
   
Актуелности

13.10.2018    Вести

Вечно ќе се памети првата победа на Македонија во Крањ против Словенија

На 13. октомври 1993 година во Крањ, започна историјата на нашата фудбалска репрезентација. Стартуваше со блескав триумф...

Календар

16 Окт

14:30 Македонија - Гибралтар
    У21 квалификации за Европско
18:00 Ерменија - Македонија
    УЕФА Лига на Нации

20 Окт

11:00 Фарски Острови - Израел
    У17 квалификации за Европско
14:30 Шпанија - Македонија
    У17 квалификации за Европско

23 Окт

11:00 Шпанија - Фарски Острови
    У17 квалификации за Европско
14:30 Израел - Македонија
    У17 квалификации за Европско

26 Окт

14:30 Македонија - Фарски Острови
    У17 квалификации за Европско
14:30 Израел - Шпанија
    У17 квалификации за Европско

16 Ное

20:45 Лихтенштајн - Македонија
    УЕФА Лига на Нации
20:45 Македонија - Гибралтар
    УЕФА Лига на Нации
А репрезентација